QUANNU ERA CARUSU
Quannu era carusu,
stavamo tutti nu dammusu; (1)
u mezzu tettu (2) di lignama
era chinu: zucca e rama.
Sutta u lettu: a mancia; (3)
Indra a caggia: li gaddini;
nu casciuni: a francia; (4)
a fanci: stuccava li rini.
Nu lettu, di trispa e tavuli,
si durmiva a testa e pedi
senza bisognu di favuli,
a matina subitu mpedi.
Cu additava maiali
Li tiniva boni e cari;
a li addini tagliavano l’ali
pi nun falli mai velari.
Tannu si viviva nu baccaruni; (5)
L’acqua si tiniva nu giarruni;
a cucina era un cufilaru (6)
comu chiddu du picuraru.
U capuni s’ammazzava a Natali
E furtunatu cu l’avia a carnivali.
Eramu sempri filici e cuntenti
Nun ceranu né ngustii né lamenti.
U figliu nun si tiniva pi scarafuni
A tempu di mbasciari lavuri.
L’acqua curriva sempri nu vadduni:
a stati u vernu e tutti l’uri.
Quannu era ura di metiri lavuri,
stavamu tutta a stasciunata fora,
me patri travagliava cu suduri,
nandi carusi cu i culira di fora.
Iucavamu a mucciarè n’i timogni,(7)
Ca mi parivanu vaneddi senza fogni;
mezzu li gregni (8) n’addummiscivamu,
cantavano li griddi e sogni facivamu.
Quannu era ura di pisari (9)
Sacchi e tumminu pronti pi nsaccari,
me patri paliava a margunata (10)
e nun lassava mancu la iazzata. (11)
I sudura s’asciucava c’u muccaturi (12)
E priava lu ventu pi spagliari; (13)
Quannu ngranava bonu u lavuri
Ci ristava a mancia pi campari.
Giovanni Palumbo
1) dammusu: vano a piano terra;
2) mezzu tettu: mezzo soffitto;
3) mancia: frumento che serviva per il pane per tutto l’anno;
4) francia: vuoto o nulla;
5) baccaruni: boccale di vetro;
6) cufilaru: cucina a legna murata in pietra senza camino;
7) timogni: ammasso di fasci di grano;
8) gregni: fasci di grano;
9) pisari: aia dove venivano pigiate le spighe con il cavallo;
10) margunata: paglia che si accumulava nell’aia con qualche chicco di grano;
11) iazzata: mucchio di grano rimasto nell’aia misto a terriccio e pagliolo;
12) muccaturi: fazzoletto;
13) spagliari: buttare la paglia al vento con il tridente per separarla dal grano.